ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Αποχαιρετιστήρια επιστολή Προέδρου - Σύντομος απολογισμός

Μετά από τέσσερα σχεδόν χρόνια στην προεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΚ, ήλθε η ώρα της αποχώρησής μου.

Είμαι περήφανος για το έργο που έγινε όλο αυτό το χρονικό διάστημα, με τη βοήθεια του Δ.Σ. και μιας μεγάλης μερίδας εργαζομένων.

Παραλάβαμε μια  δημοτική επιχείρηση ημιθανή και τη ζωντανέψαμε. Μόλις αναλάβαμε, βρήκαμε άδεια ταμεία, απλήρωτους εργαζομένους, με απαιτήσεις προερχόμενες από το 2008 ακόμη, άδειες αποθήκες από ανταλλακτικά και εξαρτήματα, στόλο ερειπωμένων αυτοκινήτων, απλήρωτους προμηθευτές και εργολάβους που δεν πλησίαζαν την επιχείρηση, τη ΔΕΗ της επιχείρησης (4.000.000 ευρώ περίπου το χρόνο) να την πληρώνει ο Δήμος Κέρκυρας, τα Δάνεια της επιχείρησης να τα πληρώνει ο Δήμος, τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων απρόθυμη να εργαστεί και άλλα πολλά αρνητικά.

Αφήνω την προεδρία της Επιχείρησης, με:

 1. Πληρωμένη κάθε απαίτηση των εργαζομένων. Οποιαδήποτε περαιτέρω απαίτησή τους απαιτεί την έκδοση τελεσιδίκου δικαστικής αποφάσεως.
 2. Με γεμάτες αποθήκες από κάθε είδους εξαρτήματα, αντλίες και ανταλλακτικά.
 3. Με ανανεωμένο στόλο αυτοκινήτων (έχουν αγορασθεί πλέον των 25 και αναμένεται η αγορά άλλων τεσσάρων).
 4. Με εξοφλημένους λογαριασμούς ΔΕΗ (παίρνουμε έκπτωση συνέπειας), με πληρωμένα δάνεια (ένα έχει εξοφληθεί μέχρι το 2027), με εξοφλημένη κάθε νόμιμη και τιμολογημένη απαίτηση εργολάβου και προμηθευτή, με παρόντες σε κάθε δημοπρασία πολλούς εργολάβους και προμηθευτές.
 5. Με νέα ιστοσελίδα σύγχρονη, φιλική και χρηστική προς τους καταναλωτές.
 6. Με ταμείο 2.000.000 περίπου ευρώ, αφού πέρασαν από το ταμείο της εταιρείας μεγαλοφειλέτες, που είχαν ξεχάσει ακόμη και την ύπαρξη της επιχείρησης.

Στη διάρκεια αυτής της προσπάθειας:

 1. Η πόλη της Κέρκυρας είχε επί 24ωρο νερό, όταν πριν από λίγα χρόνια τους καλοκαιρινούς μήνες είχε πολύωρες καθημερινές διακοπές.
 2. Πολλά χωριά του νομού είχαν συνεχή ροή νερού επί 24ωρου βάσεως 365 μέρες το χρόνο. Όσα προβλήματα παρουσιάσθηκαν, αντιμετωπίσθηκαν, στα πλαίσια του εφικτού, έγκαιρα. Φυσικά οποιαδήποτε παράπονα των καταναλωτών είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία απόλυτα δικαιολογημένα.
 3. Οι ζημίες στο πεπαλαιωμένο δίκτυο του Νομού αποκαθίστανται σε πολύ συντομότερο χρονικό διάστημα.
 4. Έχει τοποθετηθεί νέο δίκτυο ύδρευσης και έχουν γίνει επεκτάσεις αυτού με ίδιες δαπάνες 50.000 μέτρων και πλέον.
 5. Έχουν κατασκευασθεί δύο νέες μονάδες αντίστροφης όσμωσης, βρίσκονται στη διαδικασία δημοπράτησης ακόμη δύο (Πόρτα Ρεμούντα και Κουλίνες) και έχουν συντηρηθεί οι υπόλοιπες, ενώ υπάρχει μόνιμη εργολαβία επίβλεψης αυτών. Νερό καλής ποιότητας παρέχεται δωρεάν στους συμπολίτες μας.
 6. Έχουν ήδη γίνει για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια, έξι νέες γεωτρήσεις σε διάφορα σημεία της Κέρκυρας.
 7. Έχουν λειτουργήσει με προβλήματα ορισμένοι, αλλά έχουν λειτουργήσει, δώδεκα -12- βιολογικοί καθαρισμοί.
 8. Έχουν αποκατασταθεί χρόνια προβλήματα του αποχετευτικού δικτύου με αντικαταστάσεις τμημάτων αγωγών, επιδιορθώσεις αυτών κ.λ.π.

Έχουμε προγραμματίσει και βρίσκονται σε εξέλιξη:

 1. Το έργο «ΥΔΡΕΥΣΗ ΝΗΣΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ». Εκτελείται από το Υπουργείο Υποδομών με προϋπολογισμό έργου 47.000.000 ευρώ.΄Εχει ανατεθεί από 14/2/2019 σε τεχνικό σύμβουλο η διαδικασία επικαιροποίησης των μελετών, με προθεσμία αποπεράτωσης της εργασίας αυτής τέσσερις μήνες και με πρόβλεψη εντός του έτους να γίνουν οι πρώτες δημοπρατήσεις. Η ΔΕΥΑΚ ουδέποτε εγκατέλειψε τη πάγια θέση της για την κατασκευή του όλου έργου, προϋπολογισμού 230.000.000 ευρώ. Επ΄ ευκαιρία και για την αποκατάσταση της πραγματικότητας, το Δ.Σ. της προηγούμενης δημοτικής αρχής (2012) είχε αποδεχθεί την τμηματική αποπεράτωση του έργου, με προϋπολογισμό 35.000.000 ευρώ.
 2. Αναβάθμιση ΕΕΛ πόλης. Έργο προϋπολογισμού 5.000.000 ευρώ χρηματοδοτούμενο από το «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ». Εντός του Ιουνίου 2019 δημοπρατείται.
 3. Ολοκλήρωση του έργου «ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ –ΜΠΕΝΙΤΣΩΝ». Έργο που είχε ξεκινήσει την προηγούμενη εκατονταετία. Έχει δοθεί παράταση ολίγων ημερών, προκειμένου να το δηλώσουμε ως λειτουργικό.
 4. Αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου Λευκίμμης. Έργο μετά τη δημοπράτηση προϋπολογισμού 600.000 ευρώ περίπου. Αναμένεται η έγκριση υπογραφής σύμβασης με τον εργολάβο, από τη διαχειριστική αρχή προκειμένου να εκτελεστεί το έργο. Έργο χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ Ιονίων Νήσων.
 5. Αντικατάσταση αγωγού ύδρευσης ΄Αγιος Μαρτίνος–Λούτσες. Αναμένεται η έγκριση υπογραφής σύμβασης από τη διαχειριστική αρχή, προκειμένου να εκτελεστεί το έργο. Έργο χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ Ιονίων Νήσων.
 6. Έργο καταγραφής δεξαμενών, υδρομέτρων και διαρροών, προϋπολογισμού 1.300.000 ευρώ. Βρίσκεται σε εξέλιξη.
 7. Αγωγός εξόδου ΕΕΛ Λευκίμμης. Έχει δημοπρατηθεί, υπάρχει ανάδοχος, αναμένεται η έκδοση περιβαλλοντικών όρων, προκειμένου να ξεκινήσει το έργο. Αυτοχρηματοδοτούμενο.
 8. Έργο συμπλήρωσης αποχέτευσης Ρόδας. Επίκειται η σύναψη σύμβασης με το δεύτερο ανάδοχο, δεδομένου ότι ο πρώτος μειοδότης έχασε το εργοληπτικό του πτυχίο.΄Εργο αυτοχρηματοδοτούμενο.
 9. Αντικατάσταση αγωγού αποχέτευσης οδού Προσαλέντου. Κατασκευάσθηκε. Αυτοχρηματοδοτούμενο.
 10. Αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης Άφρας. Εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ. Προϋπολογισμός έργου 650.000 ευρώ.
 11. Αντικατάσταση αγωγού δικτύου ύδρευσης ΖΥΓΟΎ–ΝΗΣΑΚΊΟΥ. Εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ. Προϋπολογισμός 530.000 ευρώ.
 12. Έργο «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΠΑΡΕΛΙΩΝ». Εντάχθηκε στο «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ». Έργο προϋπολογισμού 1.800.000 ευρώ.
 13. Έργο «ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΧΕΔΙΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΝΕΡΟΥ». Εχει κατατεθεί αίτημα για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.
 14. Έργο «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΖΩΝΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΗΓΩΝ». Έχει κατατεθεί αίτημα ένταξης και χρηματοδότησής του από το ΕΣΠΑ.
 15. Επίκειται η σύναψη συμβολαίου αγοράς ακινήτου (παλαιό ΚΤΕΛ), με τίμημα 642.000 ευρώ, το οποίο θα καταβληθεί εν μέρει από ίδιους πόρους και εν μέρει από δανεισμό.
 16. Ευρίσκονται σε εξέλιξη, έχουν δημοπρατηθεί ή έχει αποφασισθεί η διάνοιξη οκτώ νέων γεωτρήσεων, σε διάφορα σημεία της Κέρκυρας.
 17. Εντός των επομένων ημερών, αρχίζει έργο αντικατάστασης αγωγού ύδρευσης Λευκίμμης, προϋπολογισμού 100.000 ευρώ περίπου, αυτοχρηματοδοτούμενο.
 18. Έχει συνταχθεί και είναι έτοιμος να ψηφισθεί από το νέο Δ.Σ. και το επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, ο νέος σύγχρονος Κανονισμός ύδρευσης.

Έχει αποφασισθεί και έχουν δημοπρατηθεί η σύνταξη μελετών με αντικείμενο:

α] Επέκταση αποχετευτικού δικτύου Αγίου Μάρκου –Υψου –Δασιάς, με παράλληλη αναβάθμιση της ΕΕΛ Αγίου Μάρκου. Εκτιμώμενος  προϋπολογισμός έργου 8.000.000 ευρώ.

β] Αναβάθμιση και ανανέωση αποχετευτικού Κυνοπιαστών, με εκτιμώμενο προϋπολογισμό έργου 2.500.000 ευρώ.

γ] Αποχέτευση Λιαπάδων.

δ] ΄Υδρευση Βόρειας Κέρκυρας .

Είναι μερικά από αυτά, τα οποία τα τέσσερα χρόνια έχουν γίνει. ΄Οσα από μνήμης ενθυμούμαι.

Δεν μπορώ να εκτιμήσω αν αυτά που έγιναν είναι λίγα ή πολλά. Πριν,  όμως, αποφασίσει κάποιος να κρίνει αρνητικά θα πρέπει να λάβει υπόψιν του ότι η Δημοτική Επιχείρηση όλα αυτά τα χρόνια είχε προσωπικό, αποτελούμενο από 155 έως 145 άτομα, όταν το 2010 μόνο η ΔΕΥΑ πόλεως Κερκύρας είχε 125 άτομα και τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που περνά η χώρα μας και η κοινωνία.

Η ΔΕΥΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ έχει προοπτικές μεγάλες. Είναι βέβαιο ότι μπορεί να γίνει μια σύγχρονη επιχείρηση, αντάξια των απαιτήσεων των καταναλωτών. Απαιτείται η επάνδρωσή της με νέο επιστημονικό προσωπικό και η αντίληψη εκ μέρους των εργαζομένων ότι  διατήρηση των μισθών τους περνά μέσα από την εξυπηρέτηση των καταναλωτών.

Ευχόμενος εις τον επόμενο Πρόεδρο και το επόμενο Δ.Σ. να πετύχει πολλά περισσότερα από όσα εγώ και το παρόν Δ.Σ., αναλαμβάνω προσωπικά την ευθύνη για όσα δεν έγιναν, για όσα όμως έγιναν, οφείλω να ευχαριστήσω το Δ.Σ., το οποίο με εμπιστεύθηκε και με στήριξε όλα αυτά τα χρόνια και μια σημαντική μερίδα των εργαζομένων (όχι δυστυχώς όλων), που συμπορεύτηκαν, συνεργάστηκαν και μόχθησαν μαζί μου.

 ΚΕΡΚΥΡΑ, 31-5-2019.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ


ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ - ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ. 07:00 - 14:30
ΣΑΒΒΑΤΟ - ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΛΕΙΣΤΑ
Για την εξ. πελατών δείτε στη σελίδα Εξυπηρέτηση Πελατών.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 • ΚΕΝΤΡΙΚΑ
 • 9η πάροδος Ι. Θεοτόκη 1
 • 26610 42362
 • 26610 44110
 • info@deya-ker.gr

ΔΗΛΩΣΗ ΒΛΑΒΗΣ

 • Πλάντραφος, Ποταμός, Κέρκυρα
 • 26610 39516
 • support@deya-ker.gr
© 2023 ΔΕΥΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ. Created by open.tech.