Είναι γνωστό ότι το τρέχον υδρολογικό έτος υπήρξε ένα από τα πλέον άνυδρα για το νησί μας. Αυτό έχει συνέπειες για την επάρκεια των υδροφόρων οριζόντων από τους οποίους τροφοδοτείται η Κέρκυρα.
Η ΔΕΥΑΚ έχει καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου, βελτιώνοντας τις εγκαταστάσεις της, αντιμετωπίζοντας πιο έγκαιρα τις προκύπτουσες ζημίες, καθαρίζοντας και τοποθετώντας τις γεωτρήσεις σε μεγαλύτερα βάθη και βρίσκοντας νέες πηγές ή τρόπους υδροδότησης (Εργοστάσιο Αφαλάτωσης στην Κασσιώπη – ενεργοποίηση γεωτρήσεων που ήταν ανενεργές κλπ).
Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν περιοχές στις οποίες η ποσότητα του νερού δεν επαρκεί ούτε για συνεχή και ομαλή κάλυψη των οικιακών αναγκών των καταναλωτών. Κι αυτό εξαιτίας τόσο του παρατεταμένου καύσωνα, όσο και του πλήθους των επισκεπτών του νησιού μας, με συνέπεια την μεγάλη αύξηση της κατανάλωσης, αλλά και των αυξημένων αναγκών σε ποτίσματα κήπων και αγρών και την αδικαιολόγητη σπατάλη που γίνεται σε αυτό (αφού η ΔΕΥΑΚ παρέχει νερό ύδρευσης και όχι άρδευσης).
Σ΄ αυτές δυστυχώς τις περιοχές, η όλη υποδομή και διάρθρωση των δικτύων είναι τέτοια, που δεν επιτρέπει επιπλέον αύξηση των πιέσεων ή την αύξηση της παροχέτευσης προς το δίκτυο (όταν υπάρχει φυσικά τέτοια δυνατότητα).
Επίσης δεν είναι δυνατόν να αποκλειστούν οι περιπτώσεις βλαβών και ζημιών στα δίκτυα αυτά, που στην πλειονότητά τους έχουν κατασκευαστεί αρκετά παλιά, δημιουργώντας έτσι πρόσθετα προβλήματα και καθυστερήσεις στην επανυδροδότηση, αφού πρέπει να εξασφαλιστούν εξαερώσεις και εξισορροπήσεις των δικτύων.
Παρακαλούνται λοιπόν οι καταναλωτές να κάνουν συνετή χρήση του νερού, προκειμένου να εξασφαλιστεί υδροδότηση σε περισσότερους χρήστες, αλλά και το κυριότερο να προστατευτούν οι πηγές υδροδότησης από τον κίνδυνο απώλειας στάθμης, εάν συνεχιστούν οι καιρικές συνθήκες της ανομβρίας και για τους επόμενους μήνες.